Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Η επιβράβευση των άκρων

Τον τελευταίο χρόνο γινόμαστε μάρτυρες μιας τρομακτικής δημοσκοπικής ανόδου του "κόμματος" της Χρυσής Αυγής, Ο όρος κόμμα μπαίνει σε εισαγωγικά, καθώς ένας πολιτικός σχηματισμός, ο οποίος δικαιούται αυτόν τον προσδιορισμό, είναι αυτός που ανέχεται τη διαφορετική άποψη, καταθέτει προτάσεις για επίκαιρα προβλήματα και στηρίζει τον κοινοβουλευτισμό και όχι τις άναρθρες κραυγές. Μα πάνω από όλα ο όρος προυποθέτει σεβασμό στο θεμελιώδες αγαθό της δημοκρατίας. Ποιο από τα παραπάνω κριτήρια πληροί η Χρυσή Αυγή; Κανέναν απολύτως. Τα μέλη της δεν επιδεικνυουν κανέναν σεβασμό στην οιαδήποτε διαφορετικότητα, καταθέτουν προτάσεις που κινούνται στα όρια της λογικής και κυρίως στα όρια της νομιμότητας, προτιμούν τις εξωθεσμικές λύσεις, ενώ η όλη ιδεολογία τους στηρίζεται σε απόψεις και ιδεολογικές προσεγγίσεις εντελώς αντιδημοκρατικές.

Τα μέλη της περισσότερο στρατό ατάκτων θυμίζουν, παρά στελέχη, τα οποία αναλογίζονται το μέλλον της χώρας. Ο εθνικισμός είναι ιδεολογία και οι αξίες της είναι σεβαστές, οι πρακτικές αυτών των ανθρώπων είναι κοινός τραμπουκισμός και αντί να είναι ποινικά κολάσιμες, επιβραβεύονται με υψηλά-για τα δεδομένα του κόμματος και της κοινής λογικής-ποσοστά. Αν, λοιπόν, κανείς αναλύσει τα αίτια αυτής της ανόδου, θα διαπιστώσει πως υπάρχει μόνο μια συνισταμένη πέραν της παρουσίας στοιχείων που κινούνται στον ευρύτερο φασιστικό-νεοναζιστικό χώρο: Η ανθρώπινη απελπισία από την γκετοποίηση του κέντρου της Αθήνας και την οικονομική κρίση και την ανεργία που θερίζουν τις φτωχότερες περιοχές του κέντρου.

Είναι πολλές φορές αναμενόμενο σε περιόδους κρίσης να ενισχύονται τα άκρα, καθώς αυξάνεται η ανθρώπινη αβεβαιότητα. Στην προκειμένη περίπτωση, ομως, είναι βέβαιο πως μια κοινή συμμορία ποινικών θα διακατέχετο από περισσότερο πνεύμα διαλόγου σε σχέση με τη Χρυσή Αυγή. Ενδεικτικό αυτού, είναι το γεγονός πως ο ηγέτης της οργάνωσης, Νίκος Μιχαλολιάκος, προσέρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθηνών με τη συνοδεία "φουσκοτών" μπράβων. Είναι αυτό στάση εκλεγμένου αντιπροσώπου που πολεμά με τα λόγια και τις προτάσεις του; Όχι, εκτός αν πολιτικό του πρότυπο είναι ο Δον Κορλεόνε. Βέβαια, αυτός προτιμούσε να λύνει τα προβλήματά του με πιο άμεσο τρόπο. Φαίνεται πως ο κος. Μιχαλολιάκος επιλέγει να αντιγράψει πιστά το δυνάμει πρότυπό του...

Τα δημοσκοπικά ποσοστά της Χρυσής Αυγής τρομάζουν όλους τους σκεπτόμενους πολίτες. Ακόμα πιο τρομακτική, όμως, είναι η συνειδητοποίηση πως η επιχειρηματολογία της οργάνωσης και ο "πολιτικός' της λόγος αποτελεί πλέον μέρος, όχι μόνο των δημοσκοπήσεων, αλλά και της πολιτικής καθημερινότητας. Από περιθωριακοί, ακραίοι, επικίνδυνοι και ίσως γραφικοί, υπάρχει μικρή πιθανότητα κάποια μέλη της, να αποτελούν κομμάτι της επόμενης πολυκομματικής Βουλής. Και βέβαια, ακόμα και αν το κόμμα δεν περάσει το κοινοβουλευτικό όριο, μικρό θα είναι το κακό. Θα ανήκουν-στο μυαλό τους- κάθε δικαίωμα να προβούν σε καθολική κάθαρση, έχοντας υπ' όψιν τους την λαική νομιμοποίηση των πολιτικών τους.

Η κρίση ενδείκνυται για εναλλακτικές επιλογές που περνάνε το μήνυμα της δυσαρέσκειας στην καθεστηκυία πολιτική τάξη. Το μήνυμα, όμως, από την ηθελημένη αυτοκτονία απέχουν παρασάγγας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου