Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Το χαμένο στοίχημα της αυτοδυναμίας

Όπως διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό,κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία,παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις,κυρίως από την πλευρά της ΝΔ. Και όμως,οι προυποθέσεις για την επίτευξή της έχουν απλουστευθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό-τουλάχιστον στα χαρτιά. Το μπόνους του νόμου Παυλόπουλου ανεβάζει την ταρίφα των εδρών-δώρο στο πρώτο κόμμα από τις 40 στις 50,ενώ όσο μεγαλώνει το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός της επόμενης Βουλής,όποτε και αν συγκληθεί αυτή,τόσο χαμηλότερος θα είναι ο πήχυς της αυτοδυναμίας. Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα,το πιο πιθανό είναι η "μπίλια" να κάτσει γύρω στο 36-37%.

Και όμως κανένα κόμμα δεν δείχνει ικανό να πιάσει αυτό το ποσοστό.

Το ΠΑΣΟΚ αδυνατεί για τους γνωστούς λόγους: Έχει εκφυλιστεί ιδεολογικά,προσπαθεί να πετύχει την ανανέωση με παλιά υλικά,έχει απωλέσει την αξιοπιστία του και ο-δύσκολος- μνημονιακός δρόμος που τράβηξε,οδήγησε στην απώλεια πολλών στελεχών,ενώ οι παλινωδίες,στις οποίες υπέπεσε κατά την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από αυτό,οδήγησε στην απομάκρυνση ακόμα και στελεχώς που κινούνταν στον ευρύτερο φιλελεύθερο χώρο. Έτσι λοιπόν,στην προκειμένη περίπτωση δεν μιλάμε απλά για τριχοτόμηση του χώρου της Κεντροαριστεράς,αλλά για κατακερματισμό του.

Μέχρι την ψήφιση του δεύτερο Μνημονίου η ΝΔ έμοιαζε η ασφαλής επιλογή για κάποιον που θα ήθελε να ποντάρει σε κάποιο κόμμα που θα κερδίσει την αυτοδυναμία.Πράγματι,έστω και με αναγωγή ψηφοφόρων και με άλλους τρόπους η ΝΔ φάνταζε ως μια εναλλακτική. Λίγο πριν από τον τερματισμό,όμως,το γκανιάν αποδείχτηκε "Αστραχάν". Και αυτό έχει ως αιτία την "κωλοτούμπα" της ΝΔ όσον αφορά το Μνημόνιο 2. Πράγματι το Μνημόνιο 2 περιέχει χαμηλότερο επιτόκιο και τη συμφωνηθείσα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους,το πλαίσιο του,όμως,είναι εξίσου σκληρό με το πρώτο,ίσως ακόμα σκληρότερο. Το λάθος της ΝΔ είναι πως επέλεξε τον δύσκολο δρόμο κατόπιν εορτής,αφού βρέθηκε στα κυβερνητικά έδρανα για τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Αντί να ξεχωρίσει την ήρα από το στάρι τον Μάιο του 2010 και να επανασυνταχθεί στη συνέχεια,ασκώντας κριτική για τον τρόπο εκτέλεσης του Μνημονίου και προτείνοντας εναλλακτικές λύσεις, η ΝΔ αυτοεγκλωβίστηκε στις αυταπάτες της.

Έτσι,αν δεν συντελεστεί κάποιο Πασχαλινό θαύμα,ας μην περιμένουν την αυτοδυναμία στη Συγγρού.Το στοίχημα το έχασαν μόνοι τουε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου