Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Το στοίχημα

Είναι πολύ ενδιαφέρον το νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται. Ένα νέο περιβάλλον σύγκλισης, κατανόησης και άμβλυνσης διαφωνιών που διαφοροποιείται σημαντικά από τα μέχρις στιγμής σχήματα της Μεταπολίτευσης.

Είναι βασικό να αντιληφθούμε όλοι πως μόνο με σύμπνοια θα μπορέσουμε να κερδίσουμε κάτι από αυτήν την νέα πορεία που διαμορφώνεται. Αν πέσουμε στις έριδες και τα λάθη του παρελθόντος θα υπάρξει μια ανακύκληση που αυτή τη φορά δεν θα οδηγήσει σε εκλογές, διαφβνίες και τα συναφή, αλλά σε πτώχευση, καταστροφή και εξαθλίωση.

Είναι το βάρος της ευθύνης αυτό που διαφοροποιεί την κυβέρνηση που πρέπει να προκύψει από τις προηγούμενες των παρελθόντων ετών. Είναι η ίδια ευθύνη που δεν τόλμησε ούτε ο Γιώργος Παπανδρέου, ούτε και ο Αντώνης Σαμαράς, να αναλάβουν στο ακέραιο. Αλλά τα πράγματα έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο, με αποτέλεσμα να επιτρέπονται πολιτικοί τακτικισμοί. Με άλλα λόγια ο πολιτικός σχεδιασμός που θα γίνει στα κομματικά επιτελεία θα πρέπει να έχει γνωμονα το εθνικό συμφέρον. Και πλέον αυτή η έννοια δεν γίνεται, δεν νοείται να έχει το ίδιο κενό περιεχόμενο, την ίδια αφηρημένη έννοια, δεν μπορεί να είναι ακόμα μια πολιτική πομφόλυγα. Το νέο κυβερνητικό σχήμα με τα κόμματα που θα το αποτελούν οφείλουν να προσεγγίσουν το ζήτημα στην ουσία του και να μην μείνουν για μια ακόμη φορά σε άχρηστες διαπιστώσεις.

Η αντιπολίτευση θα είναι σκληρή, αυτό πρέπει να το περιμένουν όλοι, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται πως η δυναμική του είναι μεγάλη και πλέον με στόχευση στις επόμενες εκλογές θα πορσπαθήσει να διευρύνει το λαικό ρεύμα υπέρ του. Δεν είναι, όμως, όλα μαθηματικά χαμένα για την νέα κυβέρνηση. Θα υπάρξει αναμφίβολα φθορά, αλλά αυτή θα πρέπει να αντισταθμιστεί πολιτικά από μια νέα διαπραγμάτευση, εφαρμγή όχι μόνο των περικοπών,α λλά και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Εν ολίγοις, για να αποφευχθεί η συνολική πολιτική φθορά και να εμποδιστεί η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ η νέα ηγεσία της χώρας θα πρέπει να επιδείξει πολιτική αποφασιστηκότητα και διάθεση ρήξης με το παλιό για να κερδίσει το εθνικό στοίχημα.

Πολλοί προδιαγράφουν την πορεία των πραγμάτων. Εγώ δεν θέλω να πέσω στην ίδια παγίδα. Προφανώς και δεν εξαρτώνται όλα από εμάς, προφανώς και απαιτείται και η προσαρμογή της Ευρώπης στα νέα δεδομένα. Αν, όμως, οι ίδιοι δεν επιδείξουμε βούληση, τότε θα προκύψει μια επανάληψη της σημερινής φαύλης κατάστασης. Και τότε οι συνέπειες θα είναι ακόμα πιο καταστροφικές και δυστυχώς αναπόδραστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου